Tag Archives: cerita

Treler Filem – The Last House On The Left

The Last House On The Left

[media id=6 width=500 height=400]

The Last House On The Left

Filem:
The Last House On The Left

Dibintangi oleh:
Tony Goldwyn, Monica Potter, Sara Paxton, Garret Dillahunt, Martha MacIssac dan Riki Lindhome

Genre:
Thriller Seram

Ulasan:
‘The Last House On The Left’ yang diarahkan oleh Dennis Iliadis ini tidak banyak bezanya dengan filem-filem thriller seram yang lain. Memaparkan adegan pembunuhan kejam yang dilakukan oleh psiko. Senang cerita, ia seperti ‘A Nightmare on Elm Street’, filem trilogy ‘Scream’ dan ‘Friday the 13th’. Maklumlah ia buah tangan daripada produser yang sama iaitu Wes Craven.

Secara ringkasnya, filem ini mengisahkan tentang pembalasan dendam oleh sepasang suami-isteri, John dan Emma apabila anak perempuan kesayangan mereka, Mari diperkosa dan ditembak oleh sekumpulan penjenayah yang menjadi buruan polis.

Semuanya berlaku tanpa dirancang apabila kumpulan penjenayah itu meminta bantuan dan perlindungan di rumah tepian tasik milik pasangan itu ketika hujan ribut. Tanpa menyedari pasangan tersebut adalah ibubapa kepada gadis yang telah dicederakan, kumpulan penjenayah yang diketuai oleh Krug itu menerima pembalasan atas perbuatan mereka.

Apa yang membuatkan jalan cerita ini mendebarkan ialah, pada awalnya John dan Emma menerima kehadiran ‘tetamu’ mereka dengan baik, tetapi setelah Mari berjaya pulang ke rumah dalam keadaan yang cukup lemah, barulah mereka mengetahui cerita yang sebenarnya. Bermula saat itulah, satu demi satu pembunuhan berlaku bagi menyelamatkan nyawa mereka.

Perasaan geram dan berdebar-debar sentiasa bersarang di dalam diri ketika menonton filem yang mengambil masa 110 minit ini. Tambahan pula si penjahat sangat hebat berbanding John dan Emma yang sentiasa teragak-agak ketika menyerang. Sampai ada di kalangan media yang bertindak seperti pengarah, menyuruh John membelasah Krug sampai mati.

Filem ini boleh ditonton kalau sudah tidak mempunyai pilihan yang lain atau tiket-tiket untuk filem lain sudah habis dijual. GUA langsung tidak berasa apa-apa selepas menonton filem ini. Hendak kata puas pun tidak, hendak kata tidak puas pun tidak. Biasa sahaja. Hakikatnya, kalau terlepas peluang menontonnya pun tidak mengapa.

The Last House On The Left, The Last House On The Left musik, The Last House On The Left video, The Last House On The Left foto, The Last House On The Left cinta, The Last House On The Left berita, The Last House On The Left awek, The Last House On The Left kontraksi, The Last House On The Left Hiburan, The Last House On The Left malaysia, The Last House On The Left Melayu, The Last House On The Left gambar, The Last House On The Left cerita, The Last House On The Left pilihan, The Last House On The Left kl, Shia LaBeouf bf1,misteri foto, misteri gambar, misteri video, misteri kawan, misteri toyo, misteri artis, misteri cari, misteri melayu, misteri layu, misteri melay, misteri malaysia, misteri indon, misteri indo, misteri indonesia, misteri takut, misteri teman, misteri hantu, misteri kl, misteri bf1, hantu misteri, hantu foto, hantu gambar, hantu video, hantu kawan, hantu toyo, hantu artis, hantu cari, hantu melayu, hantu layu, hantu melay, hantu malaysia, hantu indon, hantu indo, hantu indonesia, hantu takut, hantu teman, hantu hantu, hantu kl, hantu bf1, misteri, foto, gambar, video, kawan, toyo, artis, cari, melayu, layu, melay, malaysia, indon, indo, indonesia, takut, teman, hantu, kl, bf1

Drag Me To Hell – Treler Filem

Drag me to hell

[media id=8 width=500 height=400]

Drag Me To Hell – Treler Filem

Filem:
Drag Me To Hell

Dibintangi Oleh:
Alison Lohman, Justin Long, Dileep Rao, David Paymer, Reggie Lee, Adriana Barraza dan Lorna Raver

Genre:
Klasik Seram

Ulasan:
‘Drag Me To Hell’ merupakan usaha terbaru pengarah Sam Raimi sejak trilogi ‘Spider-Man’, dan keemasan karya terbarunya terserlah.

Filem sebegini sedikit ‘rare’ sekarang ini, dan ia mampu mencetuskan reaksi yang bertentangan seperti tergelak sempoi, tiba-tiba mahu menangis sadis dan asyik nak melompat dari kerusi.

Seratus peratus menghiburkan, gabungan citarasa jenaka tuan pengarah dengan minatnya yang mendalam terhadap genre ‘classic horror’ ataupun ‘klasik seram’. Raimi yang sebelum ini terkenal sebagai bakat luarbiasa dengan suara sinema tersendiri dengan siri ‘The Evil Dead’ kembali dengan sentuhan lamanya melalui ‘Drag Me To Hell’.

Treler FilemMPPB_15895
Keseraman cerita ini dapat kita rasakan melalui kanta mata Alison Lohman yang menggantikan pelakon asal, Ellen Page (‘Juno’), sebagai watak utama, Christine.
Christine, seorang awek normal yang bekerja sebagai pegawai pinjaman wang di bank, terkena sumpahan Puan Ganush, seorang gipsi berupa nenek kebayan yang misteri lagi menakutkan. Semuanya kerana Christine terpaksa menolak rayuan pinjaman Puan Ganush yang pucat, bergigi palsu serta sedikit ‘evil’ dan menjijikkan, menyebabkan orang tua itu kehilangan rumahnya.Keseraman bermula apabila Puan Ganush tiba-tiba menggila-babi dan mengasak Christine di tempat ‘parking’ gelap selepas kerja dan menyumpahnya dengan jin durjana Lamia.

MPPB_15892MPPB_15889

Sedikit Kesimpulan…
Susah untuk mengalih pandangan daripada skrin selama 99 minit kerana ketelitian Raimi menggambarkan ketakutan mencengkam dengan lawak tepi yang amat menghiburkan, sehingga imej-imej yang direka di dalam imaginasi Raimi beralih pula melekat di kepala kita.

Adunan muzik dan bunyi dalam mengusung cerita pun pelik dan berperanan besar – bayangkan muzik ‘Exorcist’ dan ‘Hellraiser’ tapi dengan ‘sense of humour’. Kita meremang tapi sengih dengan tak sengaja.

Dikotomi dua dunia normal dan separanormal yang dialami Christine, yang dibelenggu jin gelap dan balaknya Clay (Justin Long), melambangkan keseraman sebenar filem ini sebab ketidakwarasan yang memulaukan hati dan minda ini boleh juga terjadi pada kita.

Lagi satu, cerita ini takde ‘happy ending’, dan ‘Drag Me To Hell’ (ataupun, ‘Heret Aku Ke Neraka’) memang boleh mengganggu ketenteraman. Di dalam sinema, akan kedengaran bermacam-macam respon dari gelak besar sampai ke kesunyian tanda takut sampaikan siulan tanda seronok.

Mitos Jin Lamia:
Syaitan durjana berkepala dan berkaki kambing yang bernama ‘Lamia’ merupakan antagonis utama cerita ‘Drag Me To Hell’ yang mengacau Christine selama tiga hari sebelum datang buat kali terakhir untuk mengutip jiwanya untuk dibawa pulang ke neraka.

Diakui versi Sam Raimi ini, seperti pengarah/sutradara itu juga, mempunyai sifat kenakalan disamping kejahatannya. Tetapi jin Lamia mengikut mitos Yunani ialah seorang dewi yang bertukar menjadi hodoh dan buruk sehingga menjadi ‘demon’ jahat, semuanya kerana dosa besarnya berzina dengan Zeus.

MPPB_15894

Lamia yang kemudiannya ‘kantoi’ dipaksa oleh isteri Zeus, Hera, untuk memakan anaknya sendiri hasil daripada hubungan sulit itu, dan Lamia yang patah semangat dan gila terus mencari dan memakan semua anak warga Yunani.

Terdapat beberapa lagi versi Lamia dalam pelbagai bahasa dan budaya Barat tetapi persamaan yang dikongsi oleh semua adalah tujuan kewujudan Lamia memang satu iaitu untuk meragut roh orang ke neraka jahanam…

Treler Filem, Treler Filem musik, Treler Filem video, Treler Filem foto, Treler Filem cinta, Treler Filem berita, Treler Filem awek, Treler Filem kontraksi, Treler Filem Hiburan, Treler Filem malaysia, Treler Filem Melayu, Treler Filem gambar, Treler Filem cerita, Treler Filem pilihan, Treler Filem kl, Treler Filem bf1, misteri foto, misteri gambar, misteri video, misteri kawan, misteri toyo, misteri artis, misteri cari, misteri melayu, misteri layu, misteri melay, misteri malaysia, misteri indon, misteri indo, misteri indonesia, misteri takut, misteri teman, misteri hantu, misteri kl, misteri bf1, hantu misteri, hantu foto, hantu gambar, hantu video, hantu kawan, hantu toyo, hantu artis, hantu cari, hantu melayu, hantu layu, hantu melay, hantu malaysia, hantu indon, hantu indo, hantu indonesia, hantu takut, hantu teman, hantu hantu, hantu kl, hantu bf1, misteri, foto, gambar, video, kawan, toyo, artis, cari, melayu, layu, melay, malaysia, indon, indo, indonesia, takut, teman, hantu, kl, bf1

Spanyol akan membuka 450 km pertama ketinggian hotel ruang

Space Hotel simulasi peta


Spanyol akan membuka 450 km pertama ketinggian hotel ruang

BEIJING, Xinhua Spanyol pada November 2012, sebuah perusahaan bermaksud untuk membuka ruang pertama di dunia hotel. Hanya perlu membayar tiga juta euro, Anda dapat di tanah pada jarak 450 kilometer di hotel tempat menginap tiga malam.

Menurut Singapura itu “Lianhe Zaobao” laporan, yang bertanggung jawab untuk desain ini “Galactic Suite ruang resor” (Galactic Suite Space Resort) Perusahaan hotel mengatakan ruang dapat menampung empat warga dan dua ruang pilot.

Tamu per hari Anda bisa melihat hari berikutnya keluar dari 15. Hotel penerbangan kecepatan hingga 30.000 kilometer per jam, setiap 80 menit akan dapat mengelilingi bumi. Tamu mengenakan “Velcro” mantel, mereka bisa lakukan sebagai Spider-Man merangkak di dinding kabin gratis.

Galaksi suite, presiden eksekutif Claramonte mengatakan rencana ini akan memungkinkan para eksekutif perusahaan pemimpin diakui dalam ruang industri pariwisata. Dia meramalkan bahwa industri berada pada tahap embrio memiliki prospek yang sangat besar bagi masa depan ruang pariwisata akan menjadi sangat terbatas.

Perusahaan akan menggunakan roket Rusia untuk mengirimkan penduduk. Roket akan diluncurkan di pulau Karibia, untuk terbang hotel ruang akan mengambil satu setengah. Dia berkata: “Para penghuni di sana untuk mengambil roket, roket dan kapsul ruang angkasa akan dermaga selama tiga hari. Hal ini akan memungkinkan pengunjung tidak perlu khawatir ditinggalkan di sana. Tiga hari kemudian, penumpang dari roket memasuki kembali ke Bumi.”

Lebih dari 200 orang sudah menyatakan minatnya dalam ruang hotel, ada sedikitnya 43 orang pemesanan hotel. 3 juta euro untuk perjalanan juga termasuk tropis pulau, yang delapan minggu pelatihan.

Namun, para pengkritik mempertanyakan waktu singkat hotel dibuka di ruang angkasa, dan perusahaan sumber pendanaan. Perusahaan mengklaim kecintaan terhadap ruang, miliarder anonim telah menginvestasikan 30 miliar dolar AS.

Spanyol akan membuka 450 km pertama ketinggian di angkasa hotel, Spanyol, Spanyol foto, Spanyol, cerita, Spanyol Web, Spanyol gambar, kasus Spanyol, Spanyol foto, Spanyol, teror, kejahatan, Spanyol, Spanyol, Internet, Spanyol, balkon, Spanyol, cerita, Spanyol Web, Spanyol foto kasus di Spanyol, Spanyol gambar, Spanyol, Internet, pertama kali membuka, 450 km, 450 km, 450 km pertama terbuka, ketinggian, ruang, hotel, ruang hotel, Spanyol akan terbuka pertama 450 km, tinggi ruang ketinggian hotel