Tag Archives: jalan karak lama

Pengalaman menakutkan di karak lama….SERAM !!!

Pengalaman menakutkan di karak lama….SERAM !!!

 

jalan-lama

 

Dah lama tk update blog. hampeh! semalam tgk karak. dah mcm citer hantu omputih- tk best, sbb kehantuan malaysia dia kurang..
baru2 ni dapat email, dr sapa tatau.. forward forward dan forward… okeh, baca citer ni..

“Kisah ni berlaku 2 tahun lepas, waktu tu anak aku si kakak 2 tahun & si
adik  lagi  9  bulan.  Belum lagi citer dah tegak bulu roma ni..confirm
demam  pas  citer  ni. Citer ni dah lebih 10 kali aku repeat..citer kat
family..kawan2.

Perjalanan  dari  kg  ke  shah  alam..selalunya  kitaorg  pakai  jalan
dalam..means jalan kampong lar ikut sabak bernam, tanjung karang . Kuar
dari umah kui 4.30ptg. Masa tu hujan lebat giler, adik & kakak tido kat
belakang  ngn  bibik..Ngam2 belok lepas kat pasir penambang tu, si adik
menangis..bukan  nangis2 manja tu, nangis melalak tak hengattt. Tgk jam
kui 7.30 camtu..magrib !! Aku Tanya bibik, asal adik nangis ni bik..tak
tahu  bu..tiba2  jer,  bagi  susu  pun  tak  nk..aku  ambik  bawak  ker
depan..dia melalak gak..sambil tgk ke belakang..tangan dia genggam baju
aku..mcm  nampak  sesuatu  kat  belakang..Aku  ni mmg cepat terasa bab2
ni..bulu  roma  terus  naik..rasa  cam berdebar2. Jarang lar dia nangis
melalak cam ni..

Aku  bagi  balik  adik  ker  bibik..adik  gengam  bibik  semakin
kuat..nangispun  makin  kuat..sambil  tgk ker belakang. Ibu..ibu..bibik
rasa  ada  yg  ngak beres ni bu, bibik kok rasa seremm..(kata bibik dlm
lorat  indon  )  Jalan yg kitaorg lalu ni mmg gelap..sapa tahu jalan yg
tembus  kat  ijok  pastu  kuar  kat puncak alam..sure tahu jalan tu mmg
gelap & sunyi.

Tetiba  si  kakak  yg lena tido..merengek sambil mata pejam..sambil ckp
hish..hishh..sambil tepis2 kat kaki..pastu hish..hishh..tepis2 kat muka
dia..tp  mata  pejam,  apa  kes??  Mcm  ada  benda  yg  usik2..geli2
dia..adoooiii  …masa  ni aku toleh belakang..si bibik tgk muka aku..aku
tgk muka bibik, yg adik masih menangis.

Ambik  adik  bawak  depan..laki  aku  bersuara..aku  bawak  adik  ker
depan..pastu  laki  aku  ambik  dukung sebelah tangan..tangan satu lagi
pegang  stereng  keta. Tetiba, Yang..yang ambik adik, cepat2..aku ambik
balik  adik..panic  sungguh  masa  ni..nk  buat  apa ni bie..badan adik
mengigil2.  Cuba  pasang  CD  mengaji tu, kitaorg mmg standby CD ni dlm
keta..kita  pasang  high  volume, adik yg dlm pelukan aku ni makin kuat
menangis,  kali  ni  tak  tgk ke belakang..dia tgk ke tingkat pulak..Ya
Allah,  aku  ni  baca  ayat  kursi..3..4  kali..terkumat  kamit,  tak
jalanpun..

Aku  ambik  phone  call  pak  metua  aku yg terror sikit bab2 ni. Hello
pa..ni  adk  nangis  mcm  ada  yg tak kena jer..letak tepon kat telinga
dia..papa  ckp..aku  sambil  riba  adk..ambik  phone  letak kat telinga
dia..adik  terus  mcm  lagi  hyper..ya Allah kenapa ni. Dengar papa ckp
ni..temukan  dahi adik ngn dahi kamu, pastu baca ayat kursi, al-fatihah
&  3  kul..tentang  mata dia..ok pa..ok..masa ni ada bau yg kurang enak
dlm keta..tp kitaorg diam jer.

Akupun buat mcm papa cakap..sambil terketar2 aku baca..masa ni takutnya
sampai mengalir air mata aku. Habis jer baca, bibik tetiba menjerit kat
belakang..aku    tergamam    jap..zuupppppsss..  bulu  tengkok  naik
tetiba ,serius ko..mcm ada benda yg kuar terbang dari dalam kereta….mcm
ada angin lalu..masa ni rasa cam nk lompat jer atas laki aku ni..

Bibik  yg  duk  diam kat belakang.. tetiba mengelabah..ya Allah..bu, ya
Allah  bu,si  bibik  terketar2 ckp..aku peluk adik kuat2. Laki aku diam
jer tak bersuara..sabar bik..sabar..baca apa2!!

Adik  menangis  sampai  dh  takde suara..laki aku tetiba jer ckp..’’Aku
tahu  ko  ada  kat  sini..kalau ko nk tumpang, tumpang jer..jgn nk usik
anak2  aku’’.  Glurpp..glurpp..telan  air liur aku..dlm hati (eee…boleh
lar  dia  ckp  camtu..sabo jer..).Sampai jer simpang tiga nk ker puncak
alam  tu,  adik  tetiba  berhenti menangis tp masih sedu2..teresak2. Ya
Allah..lega..sunyi  sepi  jer  dlm keta..takde sapa bersuara,sampai lar
kat  petronas  sek.20, laki aku berhenti. Si adik sampai tertido..kakak
pulak yg bangun.
Laki  aku  ckp..kita  kuar  dulu lar dari dlm keta..angkat adik & kakak
sekali..Aku  ni  konfius  gak asal laki aku ni nk stop kat petronas ni.
Dia  ambik rokok dia..duk mengembut jap..aku ni tak puas hati..gi tanya
dia,  eh  bie,  asal  berhenti kat sini ni..dia jawab “releks japp..tak
elok balik rumah terus..biar dia turun sini”

‘dia turun sini’ apakah???

Bila  dah  sampai rumah dalam kui 9mlm..mandi2..pasang tv..semuapun tak
bersuara.
Aku  ni  gatai  mulut  gi  tanya  kat  bibik..mcm  dh  tak  blh  tunggu
siang..kenapa ko menjerit tadi bik??

Ibu  ngak  lihat  ker?  Aduhh  bu..rambutnya  hitam panjang buu…terbang
keluar  di  depan  ibu tadi..pasti adik menangis diganggu mak lampir tu
bu..

Ko  ni biar betul bik..ceh saja buat2 mcm tak caya..tp actually mmg aku
rasa ada something yg kuar dari dlm keta tadi..

Tetiba  laki  aku  ni  menyampuk..ha  ah  yangg..betul  ada  benda  tu
tadi..altantuya  tumpang  kot..cisss  cabul  tul  lar  mulut  laki  aku
ni..tahu lar altantuya tu kena bom kat area situ..

Abang, dari start adik nangis tadi dah dpt rasa..bila abang dukung adik
tu..adik rasa berat sangat..tu yg abg suh ambik balik tu..mungkin benda
tu berpaut kat adik..

Pastu  tak perasan ker, keta belakang bagi double lampu kat kita..pastu
semua  keta  cam jauh2 dari keta kita..semua tak nk dekat..lutut aku ni
tetiba  mengigil  balik..Ya  Allah syukur lar aku tak nampak..kalau tak
sure  terbayang2.  Pagi  esknya..aku,  bibik  &  adik  demam..MC 2 hari
aku..apa kes?? Kes jenayah hantu altantuya..laki aku ckp!!

sampai  skrg  kalu  teringat  terus  rasa nk demam. Korang yg lalu ikut
jalan  ijok  tu..pastu lalu kuil..lalu kubur2 cina tp bukit tu..jgn lar
balik  malam2..sejak  tu..aku  mmg  tak  tgk  dah  citer2 mistik kat tv
ni..tak  kira  lar  hantu  lawak ker..hantu apa ker..ttp seram..baru ni
gatai  pasang  CD  ‘hantu  kak limah balik rumah’..tengah tgk hantu kak
limah ni, bibik bersuara..ibu..rambutnya kak limah ni..sama seperti mak
lampir  yg dulu itu..cisss…brengset sungguh si bibik ni..blh plk ko ckp
mcm..dah tutup CD..  “